Water desinfecteren voor vleesverwerkend bedrijf
Water is belangrijk in de vleesverwerkende industrie. In tal van processen wordt water gebruikt dat aan hoge eisen moet voldoen. Voor een vleesverwerkingsbedrijf ontwikkelde Lubron Waterbehandeling een op maat gemaakte ontijzerings–en ontmanganingsinstallatie met UV-desinfectie om water te desinfecteren. Met als extra uitdaging: de installatie moest relatief makkelijk te verplaatsen zijn in verband met een verhuizing.

Water is belangrijk in de vleesverwerkende industrie. In tal van processen wordt water gebruikt dat aan hoge eisen moet voldoen. Voor een vleesverwerkingsbedrijf ontwikkelde Lubron Waterbehandeling een op maat gemaakte ontijzerings–en ontmanganingsinstallatie met UV-desinfectie om water te desinfecteren. Met als extra uitdaging: de installatie moest relatief makkelijk te verplaatsen zijn in verband met een verhuizing.

In de voedingsmiddelenindustrie staat hygiëne hoog in het vaandel. Meerdere keren per dag worden de werkbladen en werkvloeren gereinigd. Dit gebeurt met heet water, al dan niet aangevuld met desinfecterende middelen, dat onder hoge druk wordt gezet. Met de grote hoeveelheden heet water die worden verbruikt is ontkalken noodzakelijk. De apparatuur zou anders in korte tijd verstopt raken door kalkafzettingen. De waterbehandelingsinstallatie moest verschillende toepassingen binnen het vleesverwerkende bedrijf van water voorzien. Naast schoonmaakwerkzaamheden wordt het eindproduct gebruikt voor onder andere verwarmingssystemen en boilers.

Compacte opstelling

Het vleesverwerkende bedrijf was druk met een nieuwe fabriek die nog in aanbouw was. De ontijzerings– en ontmanganingsinstallatie en UV-desinfectie voor de productie waren echter al direct nodig in de bestaande fabriek. Met het oog op de verhuizing werd de installatie gebouwd op een frame. Op die manier kon deze eerst nog worden geïmplementeerd in de bestaande fabriek, om daarna verplaatst te worden naar de nieuwe fabriek.

Kwaliteitseisen

Maar bovenal moet het eindproduct uiteraard voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen. Het betreffende bedrijf beschikt over eigen bronwater, dat moet worden behandeld om aan de eisen van normaal leidingwater te voldoen. Na analyse van het bronwater en aan de hand van de wensen van de klant werd de volgende waterbehandelingsoplossing ontwikkeld:

  • Ontijzeringsinstallatie (2-filterinstallatie) met een filtratiecapaciteit van 2 x 18,0 m3/u
  • Food-grade gecoate tanks
  • UV-desinfectie 32 m3/u
  • UV-intensiteitsmeting ten behoeve van de UV-unit
  • Drukverhogingspompen

Bronwater bevat nog veel ijzer, wat uit het water moet worden gehaald, omdat ijzer de ontharder verstopt. Door de grote hoeveelheden water die worden gebruikt, is een waterbehandelingssysteem ingericht met een netto capaciteit van ca. 35 m3/u.

Water desinfecteren

Om zeker te weten dat er geen ongewenste bacteriën in het water zitten, wordt het water gedesinfecteerd door middel van een UV-unit, waarna het naar de verschillende toepassingen wordt doorgestuurd.