Een warm onthaal in Abu Dhabi
Tussen Abu Dhabi en Dubai ligt Al Ain. Een klein plaatsje met de eerste grote kas van de Verenigde Arabische Emiraten. In het voorjaar van 2018 heeft Lubron een installatie geleverd voor de waterbehandeling van twee grote kassen. Een primeur voor Lubron in de Verenigde Arabische Emiraten. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar wat waren de echte ervaringen? Gerd, storingsmonteur bij Lubron, deelt zijn ervaringen.

In twee kassen van vijf hectare groot worden tomaten geteeld. In de verzengende hitte van de woestijn is het een uitdagende taak voor Lubron om te zorgen voor de complete watervoorziening, die onder andere wordt gebruikt voor de koeling van de kas en voor de bewatering van de planten. Het uitgangspunt voor de waterbehandeling is ontzout zeewater. Lubron leverde de verdere waterbehandeling bestaande uit een omgekeerde osmose-installatie met een hoogbed- en dieptefiltratie als voorfiltratie.

Een goede voorbereiding…

“In een korte tijd ben ik twee keer naar Al Ain geweest. De eerste keer, in mei, bleken de steunlagen van de voorfiltratie er niet. Bovendien hadden we wat problemen met de leverancier die het nieuwe zand zou leveren, waardoor we uiteindelijk opgezadeld zaten met een dubbele lading zand. Half juni ging ik terug naar de ‘zandbak’ om de installatie in bedrijf te stellen. De werkzaamheden vielen midden in de ramadan en dat kon ik goed merken. Tijdens het werk hadden de mannen, die mij zouden helpen met het werk, geen kracht en energie; een combinatie van weinig eten en drinken en de warmte. Dat zorgde ervoor dat het werk langer duurde dan voorzien, maar uiteindelijk is wel alles gedaan wat gedaan moest worden.”

Werken in de hitte

“Ik wist dat het in Abu Dhabi warm zou zijn. Om 05.00 uur in de ochtend begon ik met werken; erg vroeg, maar door de hitte was het niet te doen om later te beginnen. Om die tijd was het al 30°C en dan liep ik met mijn korte broek de deur uit. Ik had een fijne werkplek in de schaduw en daar was het 42°C. Prima werktemperatuur denk ik zo. In de kassen was het koelsysteem nog niet gereed, dus die plek kon ik beter vermijden. Het was daar zo’n 68°C  en je verbrandde je jezelf als je iets aanraakte. Na een paar uur werken in deze temperaturen kon mijn t-shirt geen druppel zweet meer opnemen en kon je het hele shirt uitwringen. Een beetje inspanning in deze temperaturen is eigenlijk al te veel. Rond 16.00 uur was ik klaar met werken en haastte ik mij naar het hotel om zo snel mogelijk in het zwembad te springen. Ik was daar niet de enige Nederlander. Er waren 5 man van Patron – Enthoven en een uitvoerder van Van der Hoeven. Daarnaast werkten er nog andere bedrijven mee aan het project en werden er Indiërs en Filipijnen ingehuurd.

Ik dacht ook dat ik terecht zou komen in een rijk gebied, maar mijn verwachtingen bleken toch anders te zijn dan de realiteit. Abu Dhabi is welvarend, maar buiten de stad zie je een hele andere kant van dit land. In Al Ain, de plaats waar ik aan het werk was, zag je juist ontzettend veel armoede. De aggregaten, hoogwerkers en het handgereedschap waren ontzettend oud en de ingehuurde personen verdienden ontzettend weinig. Het verschil tussen rijkdom en armoede is enorm.”

Up and running?

“Alles draait nu op noodgeneratoren. Het duurt nog een half jaar voordat er fatsoenlijke stroom via het vaste net is. Dit brengt nadelen met zich mee: de noodgeneratoren staan in de hitte en rond 14.00 uur vallen ze uit omdat ze het niet meer aan kunnen. Dat zorgt er ook voor dat er dus niks gekoeld kan worden… Het volledige project kost 34 miljoen euro. Volgens de berekeningen is dit binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend. Dat zou een aardige prestatie zijn, denk ik zo. Eind juli worden de planten op gekoelde wijze naar Abu Dhabi getransporteerd en geplant. De uiteindelijke temperatuur in de kas moet uitkomen op ongeveer 25°C. En er zijn nu al plannen voor uitbreiding.”