Ultra-zuiver water voor de Electronica-industrie
Het proceswater wordt in dit bedrijf gebruikt voor de vervaardiging van hoogwaardige kwaliteitsproducten voor de beeldschermindustrie.

Bij diverse toepassingen in de elektronica-industrie worden steeds hogere eisen gesteld aan de zuiverheid van het proceswater. Bij LWB Eindhoven B.V. wordt het proceswater gebruikt voor de vervaardiging van hoogwaardige kwaliteitsproducten voor de beeldschermindustrie.

Bij de productie van elektronica is alleen het ontharden van het water onvoldoende. De kalk is dan weliswaar uit het water, maar er blijven nog mineralen zoals natrium en chloride achter. Als een druppel opdroogt kunnen de mineralen die achterblijven kortsluiting of onderbrekingen veroorzaken op de ultiem kleine elektrische sporen, waardoor het eindproduct niet goed functioneert. Ultrapuur water met een laag kiemgetal is daarom essentieel voor de kwaliteit van het eindproduct en het minimaliseren van uitval.

Ultrapuur water kwaliteit

Naast hoge kwaliteitseisen aan het water is ook betrouwbaarheid van de waterbehandelingsinstallatie van groot belang voor de productie. Bovendien moet het systeem voor het maken van ultrapuur water eenvoudig te beheren zijn.

Het ontwerp van de waterbehandelingsinstallatie is gebaseerd op het ontzouten van leidingwater, zoals dat door waterleidingmaatschappij Brabant Water in Eindhoven wordt aangeleverd, tot ultrapuur water door omgekeerde osmose in combinatie met een electro-deionisatie (EDI) via een EDI-installatie.

Lage geleidbaarheid, lage silicaatconcentratie en laag kiemgetal

Het water uit de omgekeerde osmose-installatie (permeaat genoemd) bevat nog minder dan 1% van de oorspronkelijke zoutconcentratie en is vrij van bacteriën, organische stoffen en pyrogenen. Het permeaat van de omgekeerde osmose-installatie wordt via een buffertank naar de EDI-unit gevoerd waardoor er continu gedeïoniseerd water wordt geproduceerd zonder toepassing van chemicaliën. Dit gedeïoniseerde water bevat een zeer lage geleidbaarheid (< 0,06 mS/cm) en een zeer lage silicaatconcentratie (<0,01 ppm). Bovendien heeft het een extreem laag kiemgetal, oftewel lage KVE-waarde (Kolonie Vormende Eenheden), waarmee het aantal levende micro-organismen per milliliter of per gram wordt aangegeven. Op deze manier heeft LWB continu de beschikking over ultrapuur water (capaciteit van de installatie is 14 m3/h) met een waterkwaliteit die ruim de gestelde eisen overtreft.

Lees hier de gehele beschrijving van dit project (pdf).