Ultrapuur water voor het Derby ziekenhuis
Voor het pathologie laboratorium van het Derby ziekenhuis in Engeland heeft Lubron een ultrapuur watersysteem ontworpen en geleverd.

Voor het pathologisch-laboratorium van het Derby ziekenhuis in Engeland heeft Lubron Waterbehandeling een ultrapuur water systeem ontworpen en geleverd. De opstellingsruimte zorgde voor een uitdaging. Om ruimte te besparen werden alle onderdelen van het waterbehandelingssysteem op een compact RVS-frame gebouwd.

In een pathologisch-laboratorium worden onder andere preparaten gemaakt een analyses gedaan op weefsels. In gewoon leidingwater zitten allerlei componenten die de resultaten van de analyses kunnen beïnvloeden. Om vervuiling van een preparaat of chemische analyse tegen te gaan, wordt daarom ultrapuur water gebruikt.

Ultrapuur water

In overleg met de specialisten van het ziekenhuis is gekozen voor een duplex-systeem op basis van ontharding, ontzouting door middel van omgekeerde osmose (R.O.), electro-deïonisatie (CEDI) en UV-ontsmetting. Het ultrapuur watersysteem kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar 750 l/h zuiver water produceren met een zeer lage geleidbaarheid van < 0,07 µS/cm.

Werking

Voordat het leidingwater naar een omgekeerde osmose installatie (type AK 03.40-T) wordt gevoerd, wordt het water onthard in een duplex waterontharder met onderbrekingset en voorfiltratie van 5μ. Het leidingwater wordt via omgekeerde osmose vervolgens voor > 99% ontzout. Het water uit de omgekeerde osmose installatie (permeaat), dat vrij is van bacteriën, organische stoffen en pyrogenen, wordt direct door de C.E.D.I.-modules gevoerd zodat er continu gedeïoniseerd, zuiver water wordt geproduceerd zonder verdere toevoeging van chemicaliën.

Bacteriën tegenhouden

Het zuivere gedeïoniseerde water bevat een zeer lage geleidbaarheid van < 0,07 μS/cm en een zeer lage silicaatconcentratie van < 0,01 ppm. Dit ultrapure water wordt opgevangen in een voorraadtank met speciale voorzieningen zoals een beluchtingsfilter, CO2-scrubber, schuine bodem etc. Via een UV-systeem met absoluutfilter wordt het water in een ringleidingsysteem gebracht waar het op verschillende aftappunten beschikbaar is voor de gebruikers. De UV-installatie maakt eventuele bacteriën kapot, waarna het absoluutfilter de restanten van die bacteriën tegenhoudt. Hierdoor worden alle mogelijke ziekteverwekkers uit het water gehaald en blijft de ringleiding vrij van levende en/of dode bacterieresten.

Lees hier de volledige beschrijving van dit project.