Waterbehandelings-
systeem voor de perfecte golfbaan
De top van de internationale golfbaanarchitecten en -bouwers werden ingeschakeld om deze prestigieuze baan te realiseren. Lubron Waterbehandeling is er trots op haar steentje bijgedragen te hebben aan dit bijzondere project met een op maat gemaakt waterbehandelingssysteem.

Op 14 mei 2011 opende golfbaan The Dutch haar poorten: een membership baan die zich kan meten met de beste banen van Europa. De top van de internationale golfbaanarchitecten en -bouwers werden ingeschakeld om deze prestigieuze baan te realiseren. Lubron Waterbehandeling is er trots op haar steentje bijgedragen te hebben aan dit bijzondere project met een op maat gemaakt waterbehandelingssysteem.

Voor de perfecte green is de beregeningsinstallatie essentieel. Niall Richardson, Golf Course Superintendent van The Dutch: “Vooral op het gebied van de waterhuishouding was dit naar mijn maatstaven een behoorlijke uitdaging! Het water dat ik nodig had voor irrigatie bij mijn eerste drie banen in Ierland en Schotland kon ik meestal zo uit een stromende sloot halen. Maar het nagenoeg stilstaande water dat hier aan de oppervlakte beschikbaar is, bevat veel te veel minuscule humusdeeltjes; overblijfselen van de veengrond waarop The Dutch is gebouwd. Dat zou funest zijn voor mijn drainage- en beregeningsinstallaties. Als we al het oppervlaktewater dat we nodig hebben voor de baan zouden filteren, dan zouden we een container slib per uur overhouden.”

Maatwerk waterbehandelingssysteem, een vak apart

“Om het veenprobleem in het water te omzeilen is er, na diverse monsternames en een uitvoerige analyse van de mogelijkheden, gezamenlijk voor gekozen om een bron te slaan,” vertelt Jan P. Smits. “Dat water, maximaal 60 kuub per uur, komt van zo’n grote diepte dat er geen veendeeltjes meer inzitten. Die zijn er door de natuur al uitgefilterd.” “Bleef het ontijzeren over,” vult Hans van der Steilen van Lubron aan.

“Dat is voor Lubron een proces waar we een enorme kennis en ervaring in hebben opgebouwd. Dagelijks zorgen onze installaties op vele plekken in Europa en daarbuiten voor ontijzerd of op een andere manier geconditioneerd water. Maar pas op! Ontijzeren is nooit standaardwerk, want de samenstelling van bronwater is altijd anders. Het komt zelfs voor dat water uit bronnen die 50 meter van elkaar verwijderd zijn, ander water geven.” De juiste analyse vooraf en een voortdurende monitoring van het bronwater en het behandelde water blijken het geheim achter continu optimaal proceswater.

Lees het complete artikel over het waterbehandelingssysteem “Lubron en The Dutch op dezelfde golflengte” (pdf)

Waterbehandelingsinstallatie:

Gewicht installatie: ± 2,4 ton
Totaalgewicht filterinstallatie tijdens bedrijf: ± 16,3 ton
Lineaire snelheid: 11,4 m/uur
Benodigde luchttoevoer tijdens spoelcyclus: ± 44 Nm3/uur bij 0,5 bar
Benodigde luchttoevoer tijdens bedrijf (oxidatielucht): ± 20 Nm3/uur

Beregeningsinstallatie:

1200 beregeningssproeiers
Per stuk onafhankelijke aansturing via computer
Remote aansturing per afzonderlijke sproeier via internet (telefoon, computer of PDA)
25 kilometer besturingskabel
20 km PE waterleiding
Sproeiwatercapaciteit 280 m3/h
Pomp druk 8,5 bar

Klik hier om de volledige beschrijving van dit project te downloaden.