Gescheiden waterstromen voor nieuw ziekenhuis Leidsche Rijn
Voor het ziekenhuis in Leidsche Rijn leverde Lubron een waterbehandelingsinstallatie met twee gescheiden waterstromen voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL).

Voor het ziekenhuis in Leidsche Rijn leverde Lubron een waterbehandelingsinstallatie met twee gescheiden waterstromen voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL).

De CSA en het KCL zijn twee belangrijke afdelingen in een ziekenhuis, waar hygiëne van essentieel belang zijn. Op de CSA worden instrumenten gereinigd en gesteriliseerd om vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken. In het laboratorium worden analyses gedaan, waarbij absoluut moet worden voorkomen dat de analyse beïnvloed wordt door externe factoren, zoals bacteriën. Om “kruisbestuivingen” te voorkomen wenste het ziekenhuis daarom een strikte scheiding tussen de installaties voor het KCL en de CSA.

Dubbele waterstromen

Voor de CSA is een duplex SRHF waterontharder gebouwd met een capaciteit van 15 m3/h. Een vereiste bij de installatie was dat er twee waterstromen werden geproduceerd met verschillende resthardheden: één van <0,1° dH ten behoeve van de omgekeerde osmose installatie en een met een resthardheid van 3° dH voor andere toepassingen.

Voor de aanmaak van het benodigde demiwater is door Lubron een omgekeerde osmose installatie ontwikkeld. De installatie produceert 2,0 m3/h demiwater met een geleidbaarheid van minder dan 10 µS/cm.

Laboratorium

Ook voor het KCL werden specifieke eisen aan de waterkwaliteit gesteld. De geleverde duplex wateronthardingsinstallatie heeft een capaciteit van 2,5 m3/h en een resthardheid van minder dan 0,1° dH. Het benodigde demiwater wordt geproduceerd door een Osmostar (omgekeerde osmose), die 1,5 m3/h demiwater levert met een geleidbaarheid van minder dan 10 µS/cm.