Waterbehandeling met RO-unit voor Franciscus ziekenhuis
Met een nieuw systeem is de waterbehandeling weer volledig up-to-date met de huidige stand der techniek.

Door de uitbreiding van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal was de capaciteit van de bestaande waterbehandelingsinstallatie onvoldoende geworden. Het ziekenhuis vroeg Lubron Waterbehandeling om de capaciteit uit te breiden. Met een nieuw systeem is de waterbehandeling, inclusief een tweetraps RO-unit weer volledig up-to-date met de huidige stand der techniek.

Om de capaciteit te vergroten werd de waterbehandelingsinstallatie voor de CSA van het Franciscus Ziekenhuis compleet vervangen. Naast de levering, plaatsing, installatie en oplevering van de nieuwe installatie heeft Lubron ook de demontage en afvoer van de oude installatie verzorgd. Zoals altijd voorziet Lubron via het servicecontract nog steeds het onderhoud van de installatie.

De nieuwe waterbehandelingsinstallatie bestaat onder andere uit een duplex waterontharder met een capaciteit van 2,8 m³/h. Daarmee worden twee onthard waterstromen geproduceerd: een stroom met volledig onthard water (<0,1°dH) ten behoeve van de RO-unit en een stroom met een resthardheid van 4°dH voor overige toepassingen.

Tweetraps RO-unit

Voor de aanmaak van het benodigde demiwater voor de CSA heeft Lubron een maatwerk, tweetraps omgekeerde osmose installatie (RO-unit) ontworpen. Deze demi-installatie levert een kwaliteit van < 5µS/cm bij een capaciteit van 500 l/h. Het geproduceerde demiwater wordt vervolgens gebufferd in een maatwerk voorraadtank, die is opgenomen in de ringleiding die de CSA voorziet van demiwater.

Bacteriologische eisen

Hygiëne is een ziekenhuis uiteraard van groot belang. Zeker voor de CSA gelden specifieke eisen. Om ook bacteriologisch aan alle gestelde eisen te kunnen (blijven) voldoen is op de hydrofoor in de ringleiding een UV-installatie met een absoluut filter geïntegreerd. De UV-installatie maakt door de hoge dosis UV-straling bacteriën kapot, maar eiwitten op de celwandresten daarvan kunnen nog een ziekteverwekker zijn. Het absoluutfilter houdt alle resten van bacteriën tegen, waardoor de ringleiding vrij blijft van resten van ziekteverwekkers.