Bronwater voor een producent van frisdranken
Naast de eisen die er gesteld werden aan de kwaliteit, moest het systeem betrouwbaar en eenvoudig te beheren zijn. Hierdoor wordt een grote mate van bedrijfszekerheid gewaarborgd.

Bij de productie van frisdranken worden hoge eigen gesteld aan het hoofdbestanddeel: water. Ter vervanging van een oude ontijzeringsinstallatie vroeg Frisdranken Industrie Refresco Benelux B.V. aan Lubron Waterbehandeling om een ontwerp waterbehandeling te maken en die vervolgens te realiseren.

Naast de strenge eisen die er gesteld werden aan de kwaliteit, was bedrijfszekerheid ook een belangrijke vereiste van de klant. Het systeem moet uiterst betrouwbaar en bovendien eenvoudig te beheren zijn.

Ontwerp waterbehandeling

De waterspecialisten van Lubron analyseerden de kwaliteit en stabiliteit van het bronwater en gingen ter plaatse kijken naar de locatie van de waterbehandelingsinstallatie. Het bronwater wordt in Maarheeze gewonnen op een diepte van 80 meter en heeft een stabiele en goede kwaliteit met een bovengemiddelde concentratie aan ijzer, mangaan en ammonium. Het bronwater moet daarom gezuiverd worden door middel van twee filtratiestappen: ontijzering en de-nitrificatie in de eerste stap om het ijzer en ammonium te verwijderen en ontmanganing als tweede stap om het mangaan uit het bronwater te filteren.

Stap 1: Ontijzering en nitrificatie

Voor de ontijzering en de-nitrificatie wordt het bronwater intensief in contact gebracht met zuurstof. Via oxidatie, hydrolyse, kiemvorming, neerslagvorming en filtratie wordt het water ontijzerd.

Stap 2: Ontmanganing

De ontijzering moet in een vergevorderd stadium zijn voordat de ontmanganing kan plaatsvinden. De in de eerste stap gevormde ijzerhydroxide heeft namelijk een katalyserende werking op de oxidatie van mangaan, waardoor het proces effectiever verloopt. In verband met de hoge pH-waarde van het water wordt de ontmanganing in dit geval via een chemisch proces ondersteund.

De filtertanks die in het ontwerp waterbehandeling zijn gekozen, zijn intern en extern gecoat en voorzien van een PLC-unit voor de volautomatische besturing van de installaties.

De gehele beschrijving van dit project kunt u als pdf-file downloaden.